Cega se cuvati na internetu?

Prema podacima UN-a brojka korisnika inteneta je porasla na 2 milijarde. To je podatak iz 2011. godine za koji mnogi znaju da je sada uvecan bar za pola od tog. Internet je osvjetlio ljudski zivot i pruzio nam sansu da smo spojeni sa ljudima sirom svijeta. Da komunciramo sa nama dragim ljudima koji nisu blizu nas i da dijelimo zanimljivosti na drustvenim mrezama. Sve to zvuci veselo i vedro, bez ikakvih problema. Ali za svako dobro mora postojati i nesto zlo. Mracna strana koja zeli da vodi svoju politiku ili da upravlja necijim zivotom u virtuelnom svijetu. Kradja podataka i identiteta je poznata svakom od vas i bar ste jednom culi da se takvo nesto desilo.

Tako ljudi odmah kazu da je to dijelo „hakera„. Iako ne znaju uopste znacenje te rijeci i bubaju napamet. A da se samo malo pregnu i upisu tu rijec na googlu, nadju na wikipediji i malo procitaju znali bi.

Znaci haker je osoba koja zaljubljenik u racunare i bave se proucavanjem mreze, krpljenjem propusta i jos mnogim stvarima.

Dok sa druge strane, postoje „crackeri“ koji prave probleme, traze te iste propuste da bi ukrali podatke ili ih unistili za stalno.

Osim hakera postoje i ostali tipovi kriminalaca na internetu, kao sto su predofili i prevaranti na online prodavnicama.

Predofili su pored hakera i najruzniji primjer sta se sve krije na internetu i sta se moze desiti ako ne vodimo racuna o takvim stvarima.

Kad smo naucili (ili bar pokusali), znajuci da internet nije sigurno mjesto, mozemo se zastiti na vise nacina koji su laki i mogu nam ustediti muka sa tim banditima.

Koriscenje antivirusa ne moze da nam pomogne ukoliko nam je PC vec zarazen nekim ozbiljnijim virusom koji pravi haos po racunaru. On je samo preventiva od nekih virusa koji dolaze e-mailom ili preko prenosive memorije. Ukoliko nam je racunar zarazen neophodno je uraditi reinstalaciju sistema sa formatom svih particija na hard disku.

Nepoznati linkovi, koje dobijamo u inbox na fb nije preporucljivo otvarati  zato sto mogu da sadrze link do virusa koji ce se sam skinuti da uopste ne primjetite. Sigurno vam se desilo bar jednom da ste u inbox dobili poruku od neke osobe koja vam nikad nije pisala, sa linkom i slicnim tekstom: „Molim vas udjite u ovaj link i ulogujte se, da bi glasali za miss BIH. Molim vas lajkujte sliku ovoj djevojci sa zutom haljinom“. Toj osobi koja vam je to poslala je 100% preuzeta kontrola na profilom i taj sto je to uradio sad salje svim prijateljima te osobe isti link.

Lazni profili na drustvenim mrezama, su nekad veoma konfuzni za neke i mogu vas lako zbuniti i navesti na krivu stvar. To je kod muskaraca koji traze ljubav preko fb-a i kada su veoma ocajni da se zalete i pogode bas tu gdje ne treba. Neko lazne profile pravi iz zabave, da bi se nasalio sa drugarima. Nekima je to opsesija i htjeli bi da budu drugi pol ili ljepsi, poznato je jos mnogo razloga.

Djeca koja su jos uvijek mala, a imaju pristup racunaru, internetu i drustvenim mrezama trebala bi da imaju prisustvo roditelja dok su tamo. Pedofili ne samo da vrebaju na ulici, oni su aktivni i na internetu i cekaju samo trenutak kada ce da nekog uhvate u ne znanju i kada nije spreman. To ne vazi samo za malu djecu vec i za ostale. Nemojte davati svoje osnovne podatke (mjesto gdje zivite, broj telefona) onima koje ne znate, jer je mala vjerovatnoca da vam taj neko moze doci i na vrata.

Prilikom online kupovine na nasim domacim, a i stranim e-prodavnicama kakvi su prodavci od kojih planirate kupiti odredjeni artikl. Ako je prodavac 100% provjeren, ostavio je broj telefona i adresu i ako je vec imao uspjesnih transakcija mozete da racunate na tog covjeka da vas nece zeznuti. Normalno trebali bi da provjerite slike artikala, da li su originalne.

To bi bilo to, nadam se da sam vam pomogao u svakom slucaju morate biti pazljivi i obazrivi sta to radite na internetu.

Pozdrav svima do sledeceg posta…