En stor gul klump

Det gjelder å handle raskt. Denne gule bumlingen var til salgs på julemarkedet på Klosteret i desember. Den vekket interessen min, ikke bare fordi den var gul, men fordi den var i perfekt stand. Riktignok hadde grillen blitt byttet ut, men det er nødvendigvis ikke noen ulempe.

Lampemannen (ja, han kaller seg faktisk det), skulle ha 2500 kroner for vidunderet, og det var egentlig ingen upris. Men sunnmøringen i meg nølte, og det bli ingen handel.

Skulle jeg slått til?  Ja, selvsagt. Jeg sendte Lampemannen en e-post et par uker etterpå, og da var den solgt. Til en som sikkert så at gul lykke faktisk kan kjøpes for penger.

Nå sitter jeg her og tråler både finn og faen, uten å finne make. Det har dukket opp både hvit, grønn og messing. Men det er gul jeg vil ha.

Det var Anders Pehrson som designet lampen i 1968, og den lyste opp mange folkehem i Sverige på 70-tallet. Navnet skal den ha fått etter at en venn av Pehrson så lampen og uttalte: ”Det var mig en stor bumling, Anders!”. Ordet bumling gir ingen mening for meg, så et kjapt søk på en svensk synonymordbok forteller meg at kompisen til Pehrson mente at et av Sveriges største lampeikon lignet en stor klump.

Lampen produseres fremdeles, men kun i fargene hvit, rød og børstet aluminium. Disse koster rundt 5000 kroner.Jeg tror du kan få den laget i andre farger på forespørsel, men jeg antar prisen da er til å bli mørkeredd av.

Kilder:

http://www.atelje-lyktan.se/bumling-pendel

http://www.lampemannen.com

http://www.synonymer.woxikon.se